Wij zijn vriendinnen
  • Heb jij een probleem? Pieker je ergens over?
    Lieke wil jou graag helpen.
    Vraag haar om raad!

Ik ben bang in het donker

Lieve Lieke,

Ik vind het vaak lastig om te gaan slapen. Ik ben namelijk een beetje bang in bed. Vooral als het donker is. Dan hoor ik allemaal gekke geluiden. Brrr...

Wat moet ik doen?

Groetjes van Jet (bijna 9)

Hoi Jet,

Ik ben ook wel eens bang in het donker. Dat geeft niets! Bijna alle kinderen hebben dat wel eens.

Ik heb een paar tips voor je. Bij mij helpen die meestal goed.

Liefs van Lieke

Tip van Lieke 1

Ben je bang in het donker? Doe dan gewoon af en toe het licht aan. Zo zie je vanzelf dat er niets aan de hand is. Misschien mag er ’s nachts wel een lampje branden op jouw kamer. Er bestaan zelfs speciale mini-nachtlampjes. Een lieve knuffel kan ook helpen als je bang bent. Daarvoor ben je nooit te oud. De schrijfster van de boeken over Lieke heeft ook een knuffel. Als ze bang is, pakt ze snel haar beer. En dan is het al snel over!

Tip van Lieke 2

Denk aan leuke dingen als je in bed ligt. Droom over de vakantie, of over je verjaardag. Maak in je hoofd een lijstje van alles waar je blij van wordt. Of denk aan een grappig boek dat je aan het lezen bent. Het kan ook helpen om nog even muziek te luisteren voor je gaat slapen.

Tip van Lieke 3

Hoor je ’s nacht vaak gekke geluiden? Dat is heel normaal! Het kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een duif die in de dakgoot heen en weer loopt, of een kraai die op het dak tikt met zijn snavel. Houten balken in het huis kunnen soms ook zomaar kraken. De wind maakt een raar, gierend geluid. Soms klapperen de ramen of de gordijnen door de tocht. Dat soort geluiden zijn er overdag ook, maar dan hoor je ze minder goed. ’s Nachts is iedereen stil. Dan vallen piepjes en kraakjes extra op!

Ben je na deze tips nog steeds bang als je gaat slapen? Vertel het dan aan een van je ouders. Zij kunnen je vast helpen!